Wiewióreczniki, jak ludzie, lubią pikantne jedzenie

16 lipca 2018, 10:43

Niemal wszystkie ssaki unikają jedzenia papryczek chili i innych pikantnych pokarmów (nikt nie chce się bowiem narażać na wywoływany przez nie ból). Okazuje się jednak, że blisko spokrewnione z naczelnymi wiewióreczniki stanowią wyjątek od tej reguły.



Dotkliwy ból głowy po zjedzeniu jednej z najostrzejszych papryczek świata

11 kwietnia 2018, 09:52

U 34-letniego mężczyzny, który podczas zawodów w jedzeniu papryczek chilli spożył Carolina Reaper - odmianę uważaną przez jakiś czas za najostrzejszą papryczkę świata - wystąpił piorunujący ból głowy.


Mieszkańcy Amazonii udomowili ryż 4000 lat temu. A potem o tym zapomnieli

10 października 2017, 09:53

Starożytni mieszkańcy Amazonii już przed 4000 lat odkryli, w jaki sposób manipulować dzikim ryżem, by dawał on większe plony i miał większe ziarno. Jednak wiedza ta została utracona, gdy po przybyciu kolonizatorów doszło do zdziesiątkowania populacji Ameryki. Naukowcy z Wielkiej Brytanii i Brazylii znaleźli pierwsze dowody dotyczące udomowienia ryżu w Amazonii.


Dziewiczych tropików nie ma od dziesiątków tysięcy lat

4 sierpnia 2017, 05:40

Pierwsza globalna analiza wpływu człowieka na lasy tropikalne ujawniła, że ludzie zmieniają ich środowisko od co najmniej 45 000 lat. To przeczy powszechnemu przekonaniu, że przed rozwojem nowoczesnego rolnictwa i przemysłu w tropikach rosły dziewicze puszcze.


Oddech Smoka - nowa najostrzejsza chili świata

19 maja 2017, 12:11

Pierwotnym zamiarem Walijczyka Mike'a Smitha było wyhodowanie nowej odmiany chili na pokazy hodowców. Skończyło się jednak na pobiciu rekordu na najostrzejszą papryczkę świata, bo ostrość Dragon Breath sięga 2,48 mln jednostek w skali Scoville'a.


Czili

Pikantne jedzenie wydłuża życie?

16 stycznia 2017, 11:21

Jedzenie czerwonych papryczek chili wiąże się 13% spadkiem śmiertelności całkowitej, głównie zgonów wskutek chorób serca i udaru.


Zawody skończyły się dla niego 2,5-cm otworem w przełyku

19 października 2016, 10:59

Czterdziestosiedmioletni Amerykanin, który brał udział w zawodach polegających na zjadaniu pikantnych burgerów, trafił do szpitala, gdzie wykryto u niego duży otwór w przełyku.


Chili najlepiej popijać mlekiem

20 lipca 2016, 12:32

By ugasić pieczenie po zjedzeniu papryczek chili, najlepiej wypić mleko - twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Nowego Meksyku.


Kapsaicyna zapobiega uszkodzeniu wątroby

23 kwietnia 2015, 11:38

Kapsaicyna, alkaloid papryczek chili, zapobiega powstaniu i postępom uszkodzenia wątroby. W najnowszych badaniach zaprezentowano jej antyzwłóknieniowy potencjał.


Podczas budowy metra znaleziono chińskie skrypty medyczne sprzed 2 tys. lat

23 grudnia 2013, 16:34

Podczas prac związanych z budową metra w mieście Chengdu znaleziono 920 pasów z bambusa z tekstami o tematyce medycznej oraz szereg artefaktów z okresu panowania Zachodniej Dynastii Han (202 r. p.n.e.-9 r. n.e.). Okazuje się, że 2 tys. lat temu Chińczycy stosowali chili na ból głowy, a żółtaczkę leczyli uryną byka.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy